
Thomas More stelde een lijst op van 100 onmisbare boeken voor kleuter- en lager onderwijs.
Wat een mooi initiatief is dit! Mijn oog viel onmiddellijk op het groene boek, redelijk centraal op de poster ‘Het fantastische verhaal van Ferre en Frie’. Mijn liefde voor jeugdliteratuur begon bij dat aangrijpende boekje van Siske Goeminne! Ik leerde het kennen tijdens de lerarenopleiding en neem het nog steeds mee naar vormingen.
Top dat er zowel oude als recente boeken in de lijst werden opgenomen. De lijst gaat van ‘Misschien wisten zij alles’ (verschenen in 2001) tot ‘Krekel’ (vorige week verschenen) en alles daar tussenin. De zeer gekende klassiekers (Roald Dahl, Astrid Lindgren…) vind je niet terug in de lijst.
In de lijst werd voornamelijk fictie opgenomen. Informatieve boeken en poëzie staan er niet bij. Fijn dat er ook prentenboeken (Hendrika, het schaap dat in een boom klom), boeken voor eerste lezers (Aap zoekt een woord) en tekstloze boeken (Alfabet) in de lijst staan.
Welke titels springen er voor mij uit?
– Zeer blij dat ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ een plekje kreeg!
– ‘Alles komt goed, altijd’ werd geselecteerd. Altijd content als ik dit boek ergens tegenkom!
– Ook ‘Bliksemkind’ zie ik er graag bijstaan.
Wat kan je doen met deze lijst?
– Hang ‘m omhoog in de leraarskamer of op de toiletdeur en laat je collega’s aanduiden welke boeken ze (voor)gelezen hebben.
– Vergelijk de lijst met andere lijsten (bv. de tiplijst van de Grote Vriendelijke Podcast).
– Ontleen enkele boeken uit de lijst in de bib en neem ze mee naar een personeelsvergadering om jouw collega’s ermee te laten kennismaken.
– Maak jullie eigen toplijst van boeken die in jullie school aanwezig zijn, (voor)gelezen worden, belangrijk zijn…
– Ga in gesprek over (het belang van) goede boeken op school.
– Laat je inspireren door deze lijst om nieuwe titels te ontdekken. Ontleen ze in de bib of koop ze bij de onafhankelijke boekhandel en ga aan het lezen! Dat ga ik zelf ook doen 🙂