De Grote Vriendelijke 100
2 december 2023

Voor het derde jaar op rij organiseerde de Grote Vriendelijke Podcast de Grote Vriendelijke 100. 3600 lezers en luisteraars stemden voor hun 5 favoriete kinder- en jeugdboeken allertijden. Dit leverde deze schitterende toplijst op! Een heel mooie combinatie van klassiekers en meer recente jeugdliteratuur.

Dit jaar stemde ik zelf op De spin en de sleutel (Anna Woltz), Allemaal willen we de hemel (Els Beerten), Gelukkig en blij (Edward van de Vendel), Ijzerkop (J.C. Van Rijckeghem) en Ik geef je de zon (Jandy Nelson). Fijn om te zien dat de 4 laatste boeken een mooi plekje in de lijst kregen en dat Anna Woltz met twee andere topboeken (Alaska en De tunnel) een plekje veroverde. Een snelle telling leerde dat ik 60 van de 100 boeken las of voorlas. Nog 40 te gaan dus :-)!

Er valt zoveel te zeggen over de lijst! Enkele bijzonderheden lijsten we graag voor jullie op. Het wondermooie Lampje won opnieuw! Verder kwam De jongen die van de wereld hield als hoogste nieuwkomer binnen op plaats 8 en steeg Misjka naar plaats 4. Fijn dat naast verhalenboeken ook (tekstloze) prentenboeken, poëziebundels, Young-Adult en non-fictie aan bod komen. Roald Dahl staat maar liefst 5 keer in de lijst. En het oudste boek is Alleen op de wereld van Hector Malot uit 1878.

Wat kan je met deze lijst? Lezen, lezen, lezen! Deze 100 topboeken zijn een mooie kennismaking met het aanbod en zijn het (voor)lezen waard. Je kan de lijst ook downloaden op www.hebban.be en ophangen in de klas, in het leraarslokaal, in de toiletten op school, in je keuken thuis… Zo verspreiden we samen de jeugdboekenliefde!

Ken je de Grote Vriendelijke Podcast nog niet? Deze podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur houdt de vinger aan de pols in jeugdboekenland. Heerlijk om te luisteren tijdens de strijk, tijdens een lange autorit of gewoon wanneer je er zin in hebt! Een aanrader!

Interesse?

Interesse om een studiedag, infoavond, workshop, inspiratiedag… te organiseren? Op zoek naar advies rond boeken of (voor)lezen? Neem contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.