123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat – Mathilda Masters
7 januari 2024

Wie dacht dat weetboeken saai zijn? En dat encyclopedieën vol duffe kennis staan? Die heeft nog niet kennisgemaakt met Mathilda Masters: de koningin van de originele, moderne informatieve boeken voor kinderen en jongeren. In 2017 verscheen Mathilda Masters’ eerste ‘superslimme dingen’ boek: 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt. Een boek vol kleine stukjes hapklare informatie, zeer vlot en aangenaam geschreven en mooi vormgegeven met vrolijke illustraties van Louize Perdieus. Na dat eerste boek verschenen nog boeken met weetjes over geschiedenis, wetenschap, liefde en seks, dieren en over het klimaat. 

In tijden van overstromingen en natuurrampen ten gevolge van de klimaatveranderingen is dat laatste – een overzichtelijke boek over het klimaat en het milieu – belangrijk en noodzakelijk voor jongeren. In zes hoofdstukken wordt een breed beeld geschetst van de huidige toestand van de aarde. Het boek beperkt zich niet tot klimaatopwarming maar ook andere thema’s zoals vervuiling, verlies van biodiversiteit, overbevolking… komen aan bod. 

Het boek schept veel duidelijkheid en is meer dan een oppervlakkig weetjesboek. De onderdelen worden voldoende grondig uitgelegd, zonder saai of té langdradig te worden. Op de achterflap prijkt de zin: ‘Ontdek alles over de wereld waarin we leven en hoe we haar leefbaar kunnen houden.’ Het evenwicht tussen de prangende boodschap over de staat van onze planeet en de hoopvolle ondertoon zit helemaal juist in het boek. De spreuk van Loesje ‘van doemdenken naar doendenken’ past er uitstekend bij.

‘123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat’ is een boek om in z’n geheel te lezen, om voor te lezen, om in de klas te gebruiken of om te laten rondslingeren op de salontafel, op het toilet, in de kinderkamer… en om af en toe te hand te nemen. Niet enkel voor nieuwsgierige jongeren maar ook zeer aanbevolen voor volwassenen.

Voor lezers vanaf 10 jaar.

Interesse?

Interesse om een studiedag, infoavond, workshop, inspiratiedag… te organiseren? Op zoek naar advies rond boeken of (voor)lezen? Neem contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.