Dit. – Tiny Fisscher
13 januari 2024

Op zoek naar een koesterboek om hart en ziel te verwarmen, misschien wel om cadeau te geven aan een dierbare? Dan is Dit. een prima keuze! Een boek met een bijzondere, treffende titel waarin in korte, poëtische dierenverhalen heel wat levensvragen en wijsheden op een sprankelende maar ongecompliceerde en herkenbare manier aan bod komen. Wat is geluk? Hoe lang duurt altijd? Kunnen woorden verdwijnen? Dit. is een boek voor iedereen die durft dromen, want zoals schildpad in één van de verhalen tegen das zegt: ‘In dromen kan alles.’ Het is geen boek om in één ruk uit te lezen, wel eentje om voldoende tijd voor te nemen. 

In het voorjaar van 2023 verscheen de jubileumuitgave van dit boek, vanwege het 20-jarige bestaan van uitgeverij Samsara. Met gouden letters op de kaft, dik aquarelpapier, een extra verhaal en tekening springt deze feestelijke uitgave in het oog.

Tiny Fisscher schreef al heel wat boeken. Nochtans had ik nog nooit van haar gehoord. Na enig opzoekwerk bleek dat Tiny Fisscher de laatste versie van ‘Alleen op de wereld’ (een boek dat in 1878 geschreven werd door Hector Malot) in 2016 herwerkte en schreef. Die ontroerende, tijdloze klassieker verslond ik enkele jaren geleden. Intussen las ik ook ‘Het geluk van schildpad’, een prachtig boek met filosofische dierenverhalen voor jongere kinderen, ook van de hand van Fissher. 

De zwart-witillustraties in Dit. zijn van de hand van Iris van der Veen. Zijzelf omschrijft haar werk als ‘poëzie in beelden’. Haar tekeningen zijn simpel; zo eenvoudig dat ze opvallen. Ze maken van dit koesterboek een pareltje; een feest voor het oog en het hart. Een boek dat thuishoort in het rijtje van de dierenverhalen van Toon Tellegen, Grote Panda en Kleine Draak en De jongen, de mol, de vos en het paard.

Interesse?

Interesse om een studiedag, infoavond, workshop, inspiratiedag… te organiseren? Op zoek naar advies rond boeken of (voor)lezen? Neem contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.