Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen – Joukje Akveld
4 februari 2024

Het woord is aan de dieren in dit indrukwekkende boek. Zij vertellen de geschiedenis van de mens vanuit hun perspectief. Deze originele insteek leidt tot heel verrassende (voorlees)verhalen. Zo bekvechten een middeleeuwse luis en rat wie van hen nu de pest veroorzaakte en vertelt Moortje, de kat van Anne Frank haar verhaal. Na elk verhaal volgt een informatief stuk en licht Akveld toe welke rol het dier kreeg (het dier als voedsel, als oorlogstuig, als wereldster, als familielid…). 

Dit bijzondere boek staat vol rijke teksten die een heel mooie aanvulling zijn bij de geschiedenislessen op school. Of om maatschappelijke thema’s (klimaatopwarming, biodiversiteit, oorlog, epidemies…) bespreekbaar te maken. 

Djenné Fila maakte een waar kunstwerk van de illustraties. Haar werk werd bekroond met Het Gouden Penseel! Hoewel je je als mens heel ‘klein’ voelt tijdens het lezen en hoewel het woord ‘klein’ in de titel ook anders doet vermoeden, is dit een heel GROOT boek dat in menig boekenkast niet zal passen. Maar geen nood, de illustraties zijn zo prachtig dat een pronkplekje bovenop de kast een prima alternatief is!

Voor lezers vanaf 10 jaar.

Interesse?

Interesse om een studiedag, infoavond, workshop, inspiratiedag… te organiseren? Op zoek naar advies rond boeken of (voor)lezen? Neem contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.