Boekjes voor baby’s en peuters
29 september 2024

Met voorlezen kan je niet vroeg genoeg beginnen! Vaak wordt gedacht dat voorlezen uit boekjes pas zinvol is wanneer kindjes zelf beginnen praten, maar niets is minder waar. Het leren van de taal gebeurt al van kleins af aan. En laat boekjes nu net schatten voor taalontwikkeling zijn. Niet alleen zit er een overvloed aan woorden in en komen er woorden in voor die we in onze spreektaal niet vaak gebruiken. Ook zorgt de combinatie van beeld en woord voor rijke ontwikkelingskansen. Kinderen die voorgelezen werden, hebben meer kans op succesvol leren lezen rond hun 6 jaar.

Taal is datgene dat ons als mens tot mens maakt. Door taal kunnen we met elkaar in communicatie gaan, kunnen we denken en redeneren en proberen we de wereld rondom ons te begrijpen. Die taalontwikkeling moét dan ook een prioriteit zijn bij de opvoeding van kinderen.

Naast de vele kansen die voorlezen biedt bij de taalontwikkeling van kinderen, zijn er ook positieve effecten voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Voorlezen biedt rust. De nabijheid van een volwassene die tijd maakt en oprechte aandacht heeft voor een kind, dat is zoveel geld waard! Niet voor niets wordt het voorleesmomentje ‘het leukste kwartiertje van de dag’ genoemd. Kinderen ontdekken de wereld. Boeken kunnen hen daarbij helpen, om dagelijkse routines eigen te maken, om nieuwe situaties (bv. een broertje of zusje krijgen) beter te plaatsen, om eigen emoties en sociale situaties goed te begrijpen. Boekjes dragen bij tot het verhogen van concentratie en focus. En ook dat is in onze snelle wereld een uitdaging.

Overtuigd van het belang van voorlezen aan jonge kinderen maar geen idee welke boekjes te kiezen? Ziehier twintig boeken die aan te raden zijn om voor te lezen aan kleine kinderen. Sommige boeken zijnj recent, andere zijn al (bijna) klassiekers. In veel van deze boekjes zit een interactief element. En dat is enorm sterk. De luisteraar(s) word(t)(en) actief betrokken bij het boek. En dat zorgt niet alleen voor rijke, interactieve voorleesmomenten en taalleerkansen maar ook voor heel wat (voor)leesplezier! Hoera!

Hervé Tullet is de koning van de interactieve kinderboeken. De minimalistische, kleurrijke tekeningen (bolletjes, lijnen…) en eenvoudige opdrachtjes nodigen uit om samen het boek te beleven. Verwondering en pret gegarandeerd.

‘Van top tot teen’ is een boek voor actieve peuters. Ze worden uitgenodigd om mee te bewegen met de dieren in het boek.

Kiekeboeboekjes met flapjes en een spiegeltje, zoals ‘Leeuw waar ben je?’ spreken baby’s vanaf ongeveer 6 maanden enorm aan. Ze houden van de herhaling, het speelse aspect en de felgekleurde illustraties.

Maar ook voor nog jongere baby’s (0-6 maanden) is er een aanbod aan boekjes, denk maar aan badboekjes, knisperboekjes, stoffen boekjes, voelboekjes…. Het speelse knisperboekje ‘Ik neem een hap’ met vrolijke kleuren en lintjes trekt de aandacht van kindjes.

Kleine baby’s hebben ook een fascinatie voor geometrische figuren en felle kleuren. Daar spelen de boekjes van de reeks ‘Baby ziet’ op in. Het lijkt een beetje gek, maar het werkt echt. Baby’s kijken gebiologeerd naar de patronen.

Een aanwijsboek met foto’s dat net iets anders is dan alle anderen, dat is ‘Die daar’. Een leuke manier om voorwerpen te benoemen en aan te wijzen en om nieuwe woordjes te leren.

‘Wat zit er in die dikke buik?’ is de perfecte gespreksstarter voor peutertjes die binnenkort te maken krijgen met een nieuw broertje of zusje. Boekjes kunnen helpen om een kindje voor te bereiden op een spannende gebeurtenis, mooi toch!

Ook zindelijk worden gaat zoveel beter met boekjes in de buurt. Door dit grappige boekje wordt het spannende ‘op potje leren gaan’ toch net iets leuker!

Kinderen leren veel uit boekjes: nieuwe woorden, kleuren, tellen… En heel vaak komen ook tegenstellingen in peuterboekjes aan bod (groot – klein, dik – dun…). In dit leuke ‘Is het zacht of prikt het?’ kunnen kinderen aan een wieltje draaien en op een speelse manier bijleren.

Een ander boekje vol beweging en vol flapjes en schuifjes is ‘Op weg’ van de veelgeprezen Belgische auteur en illustrator Leo Timmers. Een boek zonder woorden dat toch vol taal zit. Met tandwielen en schuifjes komen de voertuigen in beweging. Wie aandachtig kijkt ontdekt heel wat details waarbij heel wat verteld en benoemd kan worden. Dit stevige kartonboek is perfect voor kleine handjes.

Kinderen zijn dol op versjes en rijmpjes. De raadrijmpjes over dieren in ‘Dit dier hier’ zijn perfect voor jonge kinderen. Ze zijn kort, simpel en gemakkelijk te begrijpen, waardoor kinderen op een plezierige en laagdrempelige manier in aanraking komen met de geluiden, bewegingen en kenmerken van verschillende dieren.

Een vrolijk boek dat aanzet om te bewegen, dat is ‘Meer, meer, méér’! Een fijn boekje om tijdens het avondritueel voor te lezen: eerst nog even goed bewegen (klimmen, springen, zwaaien…) voor het slapengaan.

Een boek dat je kan uitvouwen tot een lange ‘Winkelstraat’ waarbij je urenlang kan vertellen, fantaseren en ontdekken? Het bestaat! De 13 winkels klap je, zoals een accordeon, uit (meer dan 2 meter lang) en onder de flapjes ontdek je wat er in elke winkel te koop is.

‘Prinsje’ is een geweldig op- en aftelboek op rijm in de vorm van een kasteel. De tekst is rijk met aandacht voor vormen en bijvoeglijke naamwoorden. Leren tellen wordt een waar plezier met Prinsje.

De dieren in dit boek voelen zich niet lekker. Kinderen worden uitgenodigd om voor de dieren te zorgen. Een origineel, interactief boek!

Houdt jouw kind ook van kiekeboe- en verstopspelletjes? Dan is het grappige ‘Verstoppertje’ een aanrader. Dit magisch speelboek vol gaatjes en vol verrassingen prikkelt de fantasie van kinderen.

Ook liedjes vinden kleine kinderen enorm tof. Het vrolijke ‘Poesje mauw’ met CD blijft een toppertje waarbij kinderen kunnen luisteren, zingen, dansen, bewegen…

In het stoffen boekje ‘Dag konijntje’ kunnen kindjes met een stoffen konijntje (en heel wat andere stoffen attributen zoals een papflesje, een knuffelbeer, een washandje, kleren, een bal…) het verhaaltje naspelen en verzinnen. Konijntje staat op, komt uit bed, ontbijt, gaat naar de opvang, speelt met een vriendje… Een feest van herkenning!

Is je kindje toe aan boeken waar al echt een verhaaltje in zit? Dan is ‘Mama kwijt’ een lieflijk en spannend verhaal. Wedden dat je kindje dit verhaal keer op keer opnieuw wil horen?

Voorlezen voor peuters die van prentenboeken houden is met dit geestige ‘Hé, wie zit er op de wc?’ een waar festijn. Een stapelverhaal op rijm met een aangename cadans, over een thema (plassen op toilet) dat elk kleutertje aanbelangt.

Rep je naar de bib of naar de plaatselijke boekhandel, ontleen of koop enkele leuke baby- of peuterboekjes en lees gezellig voor! Veel voorleesplezier!

Interesse?

Interesse om een studiedag, infoavond, workshop, inspiratiedag… te organiseren? Op zoek naar advies rond boeken of (voor)lezen? Neem contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.