De eerste zinnen uit Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen: “Het is lastig voor te stellen. met acht miljard exemplaren kun je moeilijk om ons heen. Toch was de aarde ooit een mensloze bol. Toen het heelal bijna veertien miljard jaar geleden met een boem en een pats en een knal ontstond, was de aarde nog nergens te bekennen. En toen er vierenhalf miljard jaar geleden een wereld kwam, was die onbewoond als een leeg huis. Die leegstand duurde honderden miljoenen jaren. De eerste bewoners waren bacteriën.”
Het woord is aan de dieren
Het woord is aan de dieren in dit indrukwekkende boek. Zij vertellen de geschiedenis van de mens vanuit hun perspectief. Deze originele insteek leidt tot heel verrassende (voorlees)verhalen. Zo bekvechten een middeleeuwse luis en rat wie van hen nu de pest veroorzaakte en vertelt Moortje, de kat van Anne Frank haar verhaal. Na elk verhaal volgt een informatief stuk en licht Akveld toe welke rol het dier kreeg (het dier als voedsel, als oorlogstuig, als wereldster, als familielid…).
Dit bijzondere boek staat vol rijke teksten die een heel mooie aanvulling zijn bij de geschiedenislessen op school. Of om maatschappelijke thema’s (klimaatopwarming, biodiversiteit, oorlog, epidemies…) bespreekbaar te maken.
Een pronkplekje boven óp de kast
Djenné Fila maakte een waar kunstwerk van de illustraties. Haar werk werd bekroond met Het Gouden Penseel! Hoewel je je als mens heel ‘klein’ voelt tijdens het lezen en hoewel het woord ‘klein’ in de titel ook anders doet vermoeden, is dit een heel GROOT boek dat in menig boekenkast niet zal passen. Maar geen nood, de illustraties zijn zo prachtig dat een pronkplekje bovenop de kast een prima alternatief is!
“Sommige zeggen dat mijn leven net een film is. Dan zeg ik: laat dat ‘net’ maar weg. Of dacht je dat de orka in Free Willy uit de computer kwam? Nou, ik kwam uit mijn moeder. Je kunt het lezen in mijn cv. Elke filmster heeft een cv, ik ook. ‘In 1977 werd de orka Keiko geboren in de oceaan bij Ijsland niet ver van het dorp Reydarfjördur.’ Dat klopt niet helemaal, de naam Keiko kreeg ik pas later. Voor de meesten ben ik sowieso Willy. Zo gaat dat met roem, mensen verwarren je al gauw met je personage.” (p. 75)
Voor lezers vanaf 10 jaar.