Hoe woorden naar warm hout kunnen ruiken
Alleen al voor het prachtige voorwoord van Edward van de Vendel is ‘Nog lang geen later’ een must-read. Hoe schoon toch kan hij verwoorden waarom de poëzie van Spiering onvermijdelijk is. ‘Hoe woorden naar warm hout kunnen ruiken’, schrijft van de Vendel. Hij vat in enkele zinnen de schoonheid van poëzie en in het bijzonder de pracht van deze bundel.
Gedichten om in te verdwalen
Nog lang geen later… Spiering richt zich op opgroeiende jeugd, op de wipplank tussen nu en later, tussen jong en iets minder jong. Angsten, verlangens, overpeinzingen recht uit de belevingswereld van jongeren vat hij in poëtische taal. De samenhang tussen de gedichten is weloverwogen en bouwt mooi op. Het zijn gedichten om in te verdwalen, vol treffende beeldspraak en deinend ritme.
Ook actuele thema’s komen voorbij; het klimaat (in ‘Greta T. en ik’ en in ‘Troostwoord’), vluchtelingen (in ‘Vanavond zie ik hen’), lockdowns (in ‘Lockdown’)… Gedichten die meer dan ooit een plek in het onderwijs (en in je boekenkast) verdienen.
Zoek je nog andere redenen om je te laten verwarmen door ‘Nog lang geen later’? Denk dan aan de wonderlijke illustraties van Jeska Verstegen. Dromerig, surrealistisch, vaak donker, met veel zwart en grijs. Maar steeds een perfecte aanvulling bij de gedichten; zoals het wolkje melk in je koffie.
“Tijd. Warme stroop graag tijd waarin ik, niet langer bang, eindelijk weer langzaam kan denken.’” (p.21)
Voor lezers vanaf 12 jaar.