Vluchtweg – Goedele Ghijsen
26 april 2024

Vluchtweg begint met een politiewagen, sirenes en een ambulance. In de korte proloog wordt een heftige scène op een schoolplein omschreven. Het gebeuren blijft flou en onduidelijk en roept vragen op. Wie is het meisje? Wat wordt bedoeld met de oorlog hier? Wat is daar gebeurd?

Wanneer je de bladzijde omslaat, blijkt de proloog het einde van het verhaal te vertellen. In het eerste hoofdstuk keer je 9 maanden terug in de tijd, naar de eerste schooldag. En zo ben je als lezer, na ongeveer 10 zinnen, heel betrokken bij het verhaal. Goedele Ghijsen weet je te strikken, als deelgenoot van dit drama op het schoolplein.

Vluchtweg vertelt in 141 pagina’s het aangrijpende verhaal van Nadesh, Miro en Jana. Je leest elk hoofdstuk vanuit één van deze hoofdpersonages. De drie jongeren zoeken een plekje in hun klas, elk met hun eigen verhaal, met hun eigen rugzak. 

Nadesch vluchtte uit zijn thuisland, waar oorlog heerst. Hij ervaart in ‘de jungle van het klaslokaal’ echter een ander soort oorlog. Miro is nieuw in de klas en vindt moeilijk aansluiting. Jana doet gemeen tegen anderen, om haar eigen onzekerheid te maskeren. Alledrie strijden ze hun eigen oorlog en dat gaat bikkelhard. Jana strijdt om aandacht en om een plekje. Miro wordt gepest, hard gepest, tot de bom ontploft. En Nadesch probeert te verzoenen.

Goedele Ghijsen trekt haar lezers mee naar de gevoelens, motieven en gedachten van de drie personages. Ze zit haar lezers op het vel. Haar schrijfstijl is krachtig en helder. De zinnen zijn vaak kort. Tussen de regels wordt veel verteld. De spanning in het boek bouwt heel mooi op, naar de climax toe. Over die climax las je al in de proloog. En toch, wanneer de cirkel rond is en het hele verhaal verteld is, blijf je eventjes stilletjes zitten, met het boek in de handen, overweldigd door het heftige verhaal, door het open einde, door de impact die ‘een oorlog’ op school op jongeren kan hebben. 

De kaft van het boek trok ook mijn aandacht, met een beeld van een schoolplein in vogelperspectief. Op het einde van het verhaal begrijp je waarom voor deze foto gekozen werd en ik kan je verklappen dat die rede best heftig is.

Dit meeslepende, dunne boek met een sterk verhaal verdient aandacht. Het is perfect voor jongeren die niet van dikke boeken maar wel van levensechte verhalen houden. Het is ook een aanrader voor leerkrachten. Om nooit te vergeten dat elke leerling op school zijn eigen verhaal heeft en dat al die verhalen het verdienen om verteld én gehoord te worden.

Op de website van Goede Ghijsen vind je een lesmap met lestips bij het boek.

Voor lezers vanaf 12 jaar.

Vive le Livre

Interesse?

Interesse om een studiedag, infoavond, workshop, inspiratiedag… te organiseren? Op zoek naar advies rond boeken of (voor)lezen? Neem contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.